
Ingrediënten:
- 3 middelgrote aubergines, in 3 cm dikke plakken gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 3o gram zwarte knoflook
- 5 tenen gewone knoflook (witte)
- 200 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlepels citroensap
- een snufje gedroogde rode chilipeper
- handje geroosterde pijnboompitten
- basilicumblaadjes, grote exemplaren gescheurd
- 1/2 eetlepel grof zeezout
- vers gemalen zwarte peper
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 250 C° en beleg twee bakplaten met bakpapier.
- Snijd de aubergine in de lengte in plakken en daarna in de breedte doormidden. Snijd de witte knoflook in plakjes.
- Bestrijk de aubergine aan beide zijden met olijfolie en gooi er veel peper en zout overheen.
- Leg de plakken aubergine naast elkaar op de bakplaat en rooster alles in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en laat de repen afkoelen.
- Doe de zwarte knoflooktenen in de keukenmachine of gebruik een blender om alles met ¼ tl zout, 2 el olijfolie, 2 el yoghurt en 1½ tl citroensap te pureren tot een grove pasta. Meng daarna de rest van de yoghurt erdoor heen en zet het in de ijskast weg.
- Verhit de olijfolie die je nog over hebt in een steelpannetje op hoog vuur. Doe de plakjes gewone knoflook en de chilipeper hierin, zet het vuur laag en bak alles al roerend ongeveer in 5 minuten tot de knoflook goudbruin is. Haal met een schuimspaan de knoflook uit de pan en leg het op wat keukenpapier.
- Schep de yoghurt op een bord en leg de aubergine hierboven op. Bestrooi de aubergineplakken met wat chilipeper, de knoflook en de basilicum.
- Leg de aubergineplakjes dakpansgewijs op een bord, schep de yoghurt erop en bestrooi met de chilipeper, knoflook en de kruiden.
Eet smakelijk!
Dit is een recept van Ottolenghi.