Recept om zelf heerlijke harissa te maken met zwarte knoflook.

Ingrediënten:

  • 2 rode paprika’s of zoete puntpaprika’s
  • 2 grote tomaten of 4 middelgrote
  • 2 rode uien
  • 3-4 rode Spaanse pepers
  • olijfolie
  • 3 tl komijnzaad
  • 3 tl gemalen koriander
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 el gedroogde koriander of een bos verse koriander
  • sap van 1-2 citroenen
  • zout en peper
  • 1 bol zwarte knoflook, gepeld

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Hak de paprika’s, tomaten en uien in stukken en doe in een ovenschaal met olijfolie en de hele pepers en teentjes zwarte knoflook.
  3. Doe het in de oven en laat het staan totdat het zacht wordt en wat begint te verkleuren.
  4. Haal het uit de oven en laat het afkoelen in de schaal.
  5. Verwarm de kruiden in een warme pan tot de aroma’s vrij komen. Laat het niet aanbranden! Hierna van het vuur halen.
  6. Schraap alles uit de ovenschaal en doe het met de olie en kruiden in de blender.
  7. Blend alles tot een dikte die jij wil. Ik hou zelf van een wat grovere textuur.
  8. Voeg het citroensap beetje bij beetje toe, totdat het jouw perfecte smaak heeft. Mix alles goed door elkaar.
  9. Het citroensap versterkt de smaken en brengt vooral de zwarte knoflook smaak naar boven.
  10. Roer de gedroogde of gehakte koriander door de harissa.
  11. Doe alles in een pot en bewaar het onder een laag olijfolie in de koelkast.
  12. Of… Val aan met een lepel en voeg het overal aan toe, smeer het op toast, marineer kip, bak groenten er in, experimenteer er mee en laat weten wat je er van vindt.

Eet smakelijk en geniet!

 

Dit recept is ingestuurd door Elaine Boddy. Kijk voor meer recepten op Twitter, Facebook of haar blog

Leave a Reply