De combinatie van fruit en vlees kennen we al honderden jaren, zelfs al voor de Romeinen. Fruit kan een goede tegenstelling in smaak en vet geven en voegt een extra smaak toe zonder veel calorieën.

Fruit Salsas
Zijn makkelijk om te maken en als je het principe eenmaal begrijpt, kun je het met veel verschillende ingrediënten proberen. Het fruit moet rijp, maar niet zacht zijn.  Normaal gesproken voeg ik chili en verse koriander toe. Vaak ook een fijngesneden rode ui (omdat de rode ui wat zoeter is en een leuke kleur toevoegt) maar niet altijd. Een paar klokken olijfolie, een beetje verse sinaasappelsap om door het vet te komen en wat rode of witte azijn voor wat zuur.

Peach and Black Garlic Salsa

Ingrediënten:
Voor 3-4 personen

 • 1.2 kilo varkenspoot zonder been, gebonden en de huid ingekerfd
 • 4 el olijfolie
 • 5 rijpe wilde perzikken
 • 5 grote tenen zwarte knoflook
 • 50 gram blauwe bessen
 • 1 tl gedroogde chilivlokken
 • 1 grote sinaasappel
 • 1 el verse koriander, fijn gehakt
 • 25 gram rode ui, fijn gehakt
 • 1 el witte wijnazijn

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 185°C. Haal de varkenspoot uit de koeling en droog ‘m op keukenpapier.
 2. Sprenkel 1 el olijfolie over de poot en wrijf ‘m met zout en peper in.
 3. Stop de poot in een ovenschaal en bestrooi met zout en peper en plaats de ovenschaal op de bovenste stand in de oven.
 4. Bereid de nieuwe aardappelen, maar kook ze pas na 1 uur oventijd. Bereid de groente, maar kook dit 10 minuten voor serveren.
 5. Als de varkenspoot aan het roosteren is kun je beginnen met de salsa. Bewaar de zachtste perzik en snij de andere 4 in stukken en doe ze in een kom. Snij nu de laatste perzik in stukken en doe deze met het sap van de sinaasappel en wat olijfolie in een kom en roer alles tot puree.
 6. Giet de gepureerde mix over de perzikstukken en voeg nog 2 el olijfolie toe en meng het voorzichtig.
 7. Voeg nu de rode ui, chili en koriander toe. Snij de zwarte knoflook en voeg deze toe met de blauwe bessen en witte wijn azijn. Breng het op smaak met een beetje zout en peper en meng alles voorzichtig.
 8. De kooktijd van het varkensbeen is 1 uur en 25 minuten. Haal de poot na 1 uur en 15 minuten uit de oven en snij het touw door. Strooi nog een beetje zout op de korst, zodat het nog krokanter wordt. Stop de schaal weer in de oven totdat de kerntemperatuur 75-80 C is.

Serveren:

Laat de varkensroast 5-8 minuten rusten, voor het snijden. Haal de korst er af, zodat het makkelijker snijd. Serveer met nieuwe aardappelen, groente en natuurlijk de salsa.

Eet smakelijk!

 

Met dank aan Kevin Ashton. Kijk voor meer recepten op Kevin’s Blog.

Leave a Reply