
Flinterdun krokant korstdeeg met puree van gepofte knoflook, gemarineerde verse ansjovis, en ‘black garlic’.
Knoflook panna cotta met aardappel-knoflookpoffertjes en mayonaise van gerookte knoflook
Ingrediënten
Puree gepofte knoflook
- 2 verse bollen knoflook
- 100 ml slagroom
- 2 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
Korstdeeg
- 4 plakjes korstdeeg
- 1 el bloem
- 1 ei
Ansjovis
- 16 verse ansjovis
- 4 takjes bladpeterselie
- 1 limoen
- 2 el olijfolie
Knoflook panna cotta
- 6 teentjes roze knoflook
- 200 ml melk
- 50 ml water
- 50 ml slagroom
- 2 takjes tijm
- 1 takje verse majoraan
- 6 g agar agar
Aardappel-knoflookpoffertjes
- 5 teentjes verse knoflook
- 250 g kruimige aardappels
- 25 ml melk
- 15 ml room
- 10 g bloem
- 1 ei
- 2 eiwitten
Mayonaise van gerookte knoflook
- 1 kruimige aardappel
- 1 eidooier
- 1 citroen
- 2 teentjes gerookte knoflook
- 0.5 tl zeezout
- 50 ml groenten- of kippenbouillon
- 100 ml olijfolie extra vierge
- 100 ml druivenpitolie
Overig
- 2 teentjes black garlic
- olijfolie
Bereiding:
Puree gepofte knoflook
- Snijd de bollen knoflook overlangs doormidden.
- Besprenkel ze met olijfolie en verpak ze per stuk in aluminiumfolie.
- Pof ze circa 1 uur op 120 ºC in de oven.
- Breng intussen de room met tijm en laurier aan de kook en laat van het vuur af circa 5 minuten infuseren.
- Haal de gare knoflook uit de vliesjes en druk ze door een zeef.
- Zeef de room.
- Voeg de knoflookpuree toe en breng aan de kook.
Korstdeeg
- Bestuif het werkvlak met bloem en rol het korstdeeg uit tot een dunne plak. Bestuif met bloem.
- Dek af met plastic folie en laat circa 10 minuten rusten.
- Steek er een cirkels uit van 5 centimeter doorsnede.
- Bestrijk met losgeklopt ei en prik in met een vork.
- Bak het deeg in de oven op 190 ºC in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Ansjovis
- Maak de ansjovis scheen.
- Pluk en snijd de peterselie ragfijn.
- Roer olijfolie met limoensap en peterselie door elkaar.
- Sprenkel over de ansjovisfilets.
- Laat minstens 10 minuten marineren.
Knoflook panna cotta
- Snijd de teentjes knoflook in vieren en kook ze in melk met water in circa 15 minuten tot ze zacht zijn.
- Giet op een zeef.
- Breng de room met knoflook, tijm en majoraan aan kook en laat met deksel op de pan van het vuur af circa 5 minuten trekken.
- Haal tijm en majoraan eruit.
- Pureer de room met de knoflook in de keukenmachine tot een glad mengsel.
- Wrijf door een fijnmazige zeef.
- Breng aan de kook, voeg de agar agar toe, roer goed door en laat circa 1 minuut zachtjes koken.
- Laat al roerende iets afkoelen.
- Klop de slagroom lobbig.
- Meng er zodra het mengsel lobbig begint te worden de geklopte slagroom door.
- Schep in kleine flexi pan vormen en laat opstijven in de koelkast.
Aardappel-knoflook poffertjes
- Pel de knoflook.
- Schil en kook de aardappels met knoflook gaar.
- Giet ze af en stoom ze goed droog.
- Knijp ze door de pureeknijper of roer ze door de passevite.
- Voeg melk, room, bloem, ei en eiwitten toe en roer tot een glad beslag.
- Laat minstens 15 minuten in de koelkast opstijven.
Mayonaise van gerookte knoflook
- Schil en kook de aardappel gaar.
- Pel en snijd de teentjes knoflook fijn.
- Bestrooi ze met zeezout en druk ze met de platte kant van het mes tot puree.
- Meng de eidooier met citroensap in de blender.
- Voeg bouillon, knoflook en stukjes aardappel toe en pureer fijn.
- Voeg geleidelijk de olijfolie en druivenpitolie toe tot de mayonaise is gebonden.
- Breng op smaak met zeezout en citroensap.
- Laat opstijven in de koelkast.
Eindbereiding
- Bestrijk de korstdeegbodem met de gepofte knoflookpuree.
- Rangschik daarop de ansjovisfilets.
- Snijd 3 teentjes zwarte knoflook in fijne brunoise en roer er olijfolie door.
- Lepel over de ansjovis.
- Haal de panna cotta uit de vorm.
- Bak de aardappelpoffertjes in geklaarde boter om en om goudbruin.
- Leg ze op keukenpapier om te ontvetten.
- Serveer ze bij de panna cotta.
- Lepel er mayonaise bij.
Eet smakelijk!
Dit is een recept van Angelique Schmeink wat ze heeft bereid in The Taste of Cooking op 24 Kitchen