Ingrediënten:
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 eetlepel boter
- 1 ui (gehakt)
- 40 gram gember (geschild en gehakt)
- 5 teentjes zwarte knoflook
- 1 teentje witte knoflook
- 500 gram wortelen
- ½ eetlepel meel (weglaten voor glutenvrij)
- 1 liter groentebouillon
- 250 ml appelsap
- 125 ml room
- Citroen naar smaak
- Zout naar smaak
Bereiding:
- Smelt de boter samen met de olie in een steelpan op middelhoog vuur.
- Voeg de ui en een snufje zout toe en bak dit tot de ui zacht en (licht) goudbruin is. Ongeveer 5 minuten.
- Voeg de gember toe en bak dit 3 tot 4 minuten mee voordat u de beide soorten knoflook toevoegt. Laat dit een minuut mee koken maar voorkom dat de witte knoflook verbrand.
- Voeg vervolgens de wortelen erbij, samen met nog een snufje zout. Bak dit al roerend mee totdat de wortelen zachter worden. ongeveer 5 minuten.
- Combineer vervolgens de bloem samen met het vet en bak dit al roerende mee om het zachtjes te roosteren.
- Voeg vervolgens de groentebouillon toe en laat dit zo’n 15 tot 20 minuten sudderen om de wortelen zacht te koken. ( Hoe zachter hoe beter)
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender gedurende 2 tot 4 minuten, tot deze glad is. Laat eventueel de soep door een fijne zeef trekken, terwijl u op de vezels drukt voor een perfect gladde soep. Maar dat is optioneel.
- Verwarm de soep en verdun het met appelsap – gebruik op dit punt je oordeel voor zowel smaak als textuur.
- Breng op smaak met zout.
- Voeg vlak voor het serveren de room in de hete soep toe door de room in een pollepel te doen, en deze in de soep naar de bodem te brengen, en vervolgens de lepel te draaien. Dit verwarmt de Crème zachtjes en voorkomt dat deze gaat stremmen.
- Werk af met een scheutje citroen en serveer.
Eet smakelijk!