Hoe het allemaal begon …

 

Het is 2009. Anne Kuperus leest een artikel over zwarte knoflook in de New York Times: het Zuid-Koreaanse product zou een nieuwe smaak hebben, zonder knoflookgeur. Als kookfanaat met handelsgeest besluit hij een kilo van de veelbelovende zwarte knoflook naar Nederland te halen.

Als hij het zelf heeft geproefd, gaat hij er mee langs de restaurants in de buurt. De koks zijn lyrisch over de smaak. Zijn visie wordt bevestigd en hij besluit met het product verder te gaan onder de naam Kuperus Foods. Een website wordt gebouwd, contacten met groothandels worden gelegd. Langzaamaan gaat het balletje rollen. Na sterrenrestaurants vindt de zwarte knoflook zijn weg naar andere restaurants, delicatessenzaken en supermarkten.

 

In 2017 besluit Anne zijn reguliere baan op te zeggen, om alle focus te leggen op Kuperus Foods. Inmiddels wordt de zwarte knoflook geëxporteerd naar vele landen. In bolvorm, als gepelde teentjes, puree en poeder. Ook in de food-industrie wordt het gebruikt als smaakmaker in sauzen, marinades en kruidenmixen.

 

In 2018 haalt Kuperus Foods met de knoflook het GMP+-certificaat, zodat er onder de merknaam Sykulan ook zwarteknoflookpoeder aan de diervoederindustrie kan worden geleverd.