
Angélique Schmeink maakte een haantje met zwarte knoflook en salsa verde in het EO programma Melk en Honing. Hier het recept!
Ingrediënten:
Voor 4 personen
Voor het haantje:
- 1 haantje, circa 850 gram à 1 kg
- 6 teentjes zwarte knoflook
- 6 sjalotten, gepeld en gehalveerd
- 8 bospeentjes, geschild en gehalveerd
- 5 takken tijm
- 4 blaadjes salie
- 100 ml droge witte wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 350 g Nicola krieltjes, in schil gaar gekookt
- 12 st groene asperges, beetgaar geblancheerd
Voor de salsa verde:
- 8 cornichons (kleine zoetzure augurken)
- 6 ansjovisfilets
- 2 el Taggiasche olijven
- 10 g bladpeterselie, blaadjes
- 10 g basilicum, blaadjes
- 1 el kappertjes
- 150 ml fruitige olijfolie
Bereiding:
Het haantje:
- Snijd de bouten, vleugels en de filets van het karkas.
- Haal het vel van de filets voorzichtig los.
- Snijd de zwarte knoflooktenen in dunne plakjes, verdeel ze over het vlees en leg het vel er weer over heen.
- Verhit in een braadpan iets olijfolie en bak de bouten, vleugels en het karkas tot ze goudbruin het goudbruin is gekleurd.
- Voeg de sjalotten en bospeen toe en bak enkele minuten mee.
- Voeg de kruiden, witte wijn en kippenbouillon toe.
- Breng langzaam aan de kook en laat alles sudderen tot de bouten in circa 45 minuten gaar zijn.
De salsa verde:
- Snijd de cornichons in dunne plakjes.
- Snijd de ansjovisfilets ragfijn.
- Halveer de olijven.
- Snijd de bladpeterselie en basilicum fijn.
- Meng kappertjes, cornichons, ansjovis, olijven, peterselie en basilicum met de olijfolie.
Eindbereiding:
- Verwarm iets olijfolie in een bakpan.
- Bestrooi de filets licht met zout en bak ze eerst op de velkant goudbruin in 2 minuten.
- Draai de filets om en bak nog 1 minuut. Laat ze daarna afgedekt met aluminiumfolie 5-8 minuten rusten.
- Snijd de krieltjes in plakjes van 1 cm en bak ze licht aan.
- Snijd de asperges in stukjes van 1 centimeter, voeg toe aan de krieltjes.
- Verdeel asperges en krieltjes over het bord. Schep er 2 eetlepels salsa verde over.
- Snijd de filet in plakjes en leg er bovenop.
Eet smakelijk!
Kijk hier voor het filmpje van de aflevering (vanaf 16:54).
Op haar website vind je meer informatie over al haar kookboeken, workshops etc.